Vrajitorul din Oz-de la copilarie la maturitate

M-am uitat recent la Vrajitorul din Oz. Un film al copilariei ar spune multi, dar cred ca am avea mai multe de invatat din el daca ne-am uita la el cand ne maturizam.

Asa cum deja stiti, avem parte de 6 personaje: Dorothy, Sperietoarea de Ciori, Omul de Tinichea, Leu, Vrajitoarea ce Buna si nu in ultimul rand Vrajitoarea ce Rea cu Vrajitorul din Oz.

Fiecare din ei reprezinta o personalitate si in acelasi timp toti sunt nemultumiti de ce au. Astfel ca Sperietoarea crede ca nu poate gandi pentru ca are paie in loc de creier, Omul de Tinichea nu poate avea sentimente din cauza lipsei inimii iar Leul crede ca fara curaj nu este un leu in adevaratul cuvantului. Vrajitoarea cea Rea vrea si mai multa putere (nehalita), Vrajitorul din Oz este un escroc iar Zana cea Buna… este Zana cea Buna.

Spre sfarsitul filmului, respectiv al cartii, singura conditie ca Dorothy sa plece acasa, este sa ii aduca Vrajitorului din Oz matura Vrajtoarei Rele. Problema mare! Este totusi Vrajitoarea cea Rea!  (Uneori aveam impresia ca Toto era cel mai lucid idntre toti, dar na, este doar parerea mea)

Pornesc ei in cautarea Vrajitoarei, dau peste armata ei de maimute, Dorothy este rapita, Toto scapa. Partea interesanta este ca, desi si pana acum au dat fiecarea dovada de curaj, sentimente respectiv istetime, nu au fost puse prea mult in valoare. Acum incep sa capete contur. Vrajitoarea cea Rea este ‘topita’ cu apa (lucrurile simple sunt intotdeauna cele mai eficiente). Recupereaza matura si se intorc in Oz.

Acolo descopera ca merele vrajitor este un impostor (ca si politica dealtfel sau chiar si societatea). Pentru a-i imbuna, ii ofera Sperietoarei de Ciori o diploma cum ca ar fi absolvit o facultate, caci fara de ea nu ai cum sa fi istet, Leului ii da o medalie, caci nu esti erou fara o medalie=> erou=curaj iar Omului de Tinichea ii ofera un ceas in forma de inima pe post de inima, spunandu-i ca:

tumblr_ludxutX9JR1qh2tf9o1_500

 

 

Concluzia: societatea iti ia si ultima farama de incredere. Daca nu esti in tiparele ei, degeaba esti. Fara diploma nu ai inteligenta, fara o medalie nu esti curajos, respectiv erou si daca nu ai inima nu esti apt de sentimente.  In schimb daca stai in spatele unei perdele si tragi cum trebuie sforile, poti manipula o intreaga populatie. Deasemenea, cu cat vrei mai mult, cu atat ti se naruie totul, iar Zana cea Buna este viata insasi, pentru ca niciodata nu iti va da mura-n gura.

Asa ca: n-am nevoie de o diploma sa pot gandi, dar am nevoie de ea pentru a putea trai in conditii mai bune, n-am nevoie de o medalie pentru a fi curajoasa, n-am nevoie de ‘inima’ pentru a putea simti. Si cel mai important, voi gasi in suflet ce este cel mai important pentru mine.

tumblr_mf5663hgV81qec8eqo1_500

tumblr_ll6alkhJvN1qhmajfo1_500

tumblr_mjrkmfSppj1qaydaeo1_400

Wizard_Of_Oz_Quotes___Brushes_by_Bound_By_Leather

wizardofoz

Advertisements

~ by embrionu on 21/06/2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: